Sziget Festival Live Streaming 2014
Streamingul LIVE de la concerte si festivaluri este un nou trend ce incepe sa fie fizibil si in Romania. Festivaluri mari de genul Tomorrowland sau Sziget au facut deja acest pas. Va propun sa analizam ceea ce se intampla in acest moment la Sziget Festival 2014 si de ce este important acesta feature sau metoda de promovare.

1. Ce inseamna LIVE Streaming de la un festival?
Transmisia live de la un concert sau festival implica doua activitati distincte: productia video a evenimentului si distributia productie pe internet.
Productia video implica filmarea evenimentului cu una sau mai multe camere video. Pentru un concert reusit recomandam folosirea a minim 3 camere video FullHD. Feed-ul video (fara sunet) de la toate camerele intra intr-un mixer video. In acest mixer video, un regizor de emisie alege cele mai bune cadre si impreuna cu partea audio direct din master pregateste feed-ul de transmisie. Peste aceste imagini cu sunet, se pot adauga diferite elemente grafice: Logo-ul festivalului si al sponsorului principal, numele formatiilor ce concerteaza in acel moment sau evenimentele viitoare.
Distributia productie pe internet incepe prin trimiterea fluxului video catre un server. Acel server (daca are aceasta capacitate) creaza mai multe versiuni ale aceluiasi video optimizate pentru fiecare tip de telefon mobil sau tableta. In paralel – de pe diverse site-uri, telefoane mobile sau aplicatii facebook – utilizatorii se conecteaza la un player video. Acest player video comunica cu serverul de streaming si transmite vizitatorului cea mai optima versiune a materialului video.
2. De ce ar face organizatorii LIVE Streaming de la un festival?
Motivele pentru care cineva ar face Streaming Live de la un festival ar fi multiple. Cele mai importante, din punctul de vedere al organizatorilor sunt:
- Expunerea suplimentara a festivalului si al sponsorilor;
- Promovarea atmosferei din cadrul festivalui;
- Crearea unei arhive video a evenimentului;
- Retransmisia pe posturi TV sau site-uri partenere
- Retransmiterea ulterioara a diferitelor segmentele din festival;
Toate aceste motive, pregatesc promovarea urmatoarei editii, in care cei ce au vizionat transmisia live, rezumatele video sau alte materiale video se vor putea decide daca vor echizitiona un bilet si vor participa.
3. Cat costa transmisiunea LIVE a concertului sau a festivalului?
Festivalul Sziget este un exemplu bun de analizat dpdv al transmiunii live si al costurilor. Si aici avem doua tipuri de costuri: pentru productie si pentru transmisia live. Daca transmisiunea live este extinsa pe mai multe zile se pot face economii substantiale.
Productia la un asemenea eveniment variaza intre cateva sute pana la cateva mii de euro. Diferenta de pret consta in nr. de oameni, partea grafica si echipamente speciale (macara, drona, ecrane de proiectie, etc.) Un cost fix nu exista pentru ca fiecare locatie este diferita.
Pretul pentru o transmisie video este direct proportional cu numarul de vizitatori simultani. Ce inseamna asta? Adica cati oameni se uita la stream-ul video in acel moment. 1000 de utilizatori simultani inseamna in trafic foarte mare in comparatie cu 1000 de utilizatori pe toata durata transmisiei live care poate insemna 100 de vizitatori simultani.
In imaginea de mai sus vedem ca sunt 159 de utilizatori simultani, dar 98.358 de vizualizari pe toata durata festivalului (pana in acel moment). Este foarte important sa intrebati cati utilizatori simultani suporta fiecare solutie de streaming. Aceasta poate face o diferenta majora exact cand trebuie. Un flux mare de vizitatori simultani inseamna o expunere mai mare, dar daca serverul de streaming nu permite redarea transmiunii, o parte dintre utilizatori nu vor putea fluxul video.
4. Cine plateste acesta transmisiune?
In mod normal serviciile de streaming sunt platite partial sau total de sponsorul principal. Pentru acesta trebuie sa-i oferiti cateva beneficii suplimentare cum ar fi: cobranding in materialele video si pe site (vezi poza de mai sus Sziget si Telekom), publicitate in stream-ul video.
Daca sunteti creativi puteti crea diferite materiale video pe durata festivalului (reportaje zilnice, festivalul intr-un minut, concursuri) care sa ofere o expunere suplimentara sponsorului/rilor. Din experienta noastra toti sponsorii sunt deschisi la astfel de promovari pentru ca expunerea lor creste si materialele video pot fi accesate si dupa terminarea festivalului.
5. Concluzii
In urmatorii 2 ani, streaming-ul live de la festivaluri si concerte va fi un „must have”. Dacat sa apara pe internet clipuri video filmate cu telefonul oferiti-le viitorilor participanti si actualilor sponsori un material video de calitate care sa surprinda atmosfera de festival.
Lasă un răspuns
Trebuie să fii autentificat pentru a publica un comentariu.